דבר מנהלת המשלחת - אלה פוקס

המסע לפולין מידי שנה יוצאת משלחת של בני נוער ל"מסע שורשים" בעקבות השואה, מסע אל נבכי נפש האדם, אל הקודים ודפוסי ההתנהגות של החברה והאנושות, מסע אל העבר כדי להתמודד טוב יותר עם ההווה והעתיד. המסע דורש הכנה מדוקדקת, והאתגר בו הוא לא ביכולת לכבוש יעד, אלא ביכולת לחשוב, להתבונן, להבין ובעיקר להפנים. בימים אלה החלו ההכנות למסע, בשיתוף צוות המחנכים וצוות מדריכים מחברת "המעורר". מדריכי "המעורר" מלווים את הקבוצות לאורך התהליך כולו מתחילת ההכנה דרך המסע בפולין ועד למפגשים המסכמים את התהליך בארץ. ההכנה למסע היא מבצע מורכב מאוד, הן מבחינה ארגונית והן מבחינה רגשית. מטרת ההכנה למסע היא להביא לידי כך שביקור תלמידינו בפולין יהיה לא רק מסע של זיכרון והזדהות, אלא, ובעיקר מסע של חשיבה עצמית, התבוננות פנימית, הרחבת הראייה התרבותית האוניברסלית וההתעמקות בזהותנו היהודית. תוכנית ההכנה מיועדת לעורר שאלות מהותיות על תפיסת השואה במובן האנושי והאוניברסלי, היהודי והישראלי תוך כדי דיון מעמיק במכלול התהליכים ההיסטוריים, החברתיים והכלכליים שהתרחשו באירופה. פעילות ההכנה תתקיים בהתאם לדרישות משרד החינוך. המפגשים כוללים סדנאות, דיונים, הרצאות, סרטים, הצגות ופעילויות שונות נוספות. כל אחת מהפעילויות מהווה חלק חשוב בהכנה ומתבצעת תוך כדי ניתוח ועיבוד תהליכים רגשיים רציונליים, אישיים וקבוצתיים, גלויים וסמויים אצל כל אחד מהמשתתפים, מתוך כוונה לאפשר להם להבין ולפרש את תוכני הסדנאות והפעילויות השונות באופן אסוציאטיבי על פי ניסיון חייהם והשקפת עולמם. עם החזרה לארץ נפעיל גם מערך תמיכה, שתפקידו לאפשר לתלמיד חזרה מדורגת לשגרה, תוך כדי עיבוד החוויות המאוד משמעותיות שהתלמיד חווה. אתר האינטרנט של ביה"ס יאפשר למסור מידע לתלמידים ולהורים בתום המסע. אנו נתעד את המסע במלל ובתמונות, ונעבד את החוויה הרגשית באמצעות הפורום, תוך כדי פריצת גבולות המקום והזמן. בפורום יהיו שותפים גם מדריכי המשלחת, שאינם מצוות ביה"ס, והתלמיד יוכל להפנות אליהם שאלות בדרך בלתי אמצעית, ואף להמשיך לשמור עמם על קשר בתום המסע. בברכה, אלה פוקס מנהלת המשלחת לפולין.